Knäppande höft

Vad är Snapping hip och vad kan jag göra åt det?

Fråga: Min dotter har ont i höften. Den knäpper. Vad är det?

Jag har en dotter på 15 år som har ont i höften, på utsidan av låret. Ibland kan hon höra ett knäppande ljud och samtidigt gör det ont. Hon spelar innebandy flera gånger i veckan och står då i mål. Hon har ofta ont när hon springer och efter innebandyträningen. Bör vi uppsöka läkare?

Svar: En knäppande höft kan vara Snapping hip

Det låter som om din dotter råkat ut för Snapping hip. Det är ett tillstånd där en muskel glider över lårbenets övre yttre utskott. Den glider över med en tydlig knäpp och ger upphov till smärta, men är helt ofarligt. Tillståndet förekommer ofta hos smala och överrörliga kvinnor. När din dotter står målvakt på innebandyn förmodar jag att hon står på knä med ganska brett mellan knäna. Detta kan fresta på så att just denna muskel blir kort på utsidan av låret.

Prova med att stretcha denna muskel efter träningen och en gång om dagen genom att: För höger sida. Stå med höger ben bakom vänster. Vänster knä kan böjas lätt och vänster fots tår kan vila på underlaget. Höger hand mot ett stöd. För bäckenet till höger och tappa vänster bäckenhalva nedåt. Det ska strama på utsidan av höger lår och bäcken.