Knäppande höft

Fråga:

Min dotter har ont i höften. Den knäpper. Vad är det?

Jag har en dotter på 15 år som har ont i höften, på utsidan av låret. Ibland kan hon höra ett knäppande ljud och samtidigt gör det ont. Hon spelar innebandy flera gånger i veckan och står då i mål. Hon har ofta ont då hon springer och efter innebandyträningen. Bör vi uppsöka läkare?

Svar:

Det låter som om din dotter råkat ut för Snapping hip. Det är ett tillstånd där en muskel glider över lårbenets övre yttre utskott. Den glider över med en tydlig knäpp och ger upphov till smärta, men är helt ofarligt. Tillståndet förekommer ofta hos smala och överrörliga kvinnor. När din dotter står målvakt på innebandyn förmodar jag att hon står på knä med ganska brett mellan knäna. Detta kan fresta på så att just denna muskel blir kort på utsidan av låret.

Prova med att stretcha denna muskel efter träningen och en gång om dagen genom att om hö sida: Stå med hö ben bakom vä. Vä knä kan böjas lätt och vä fot kan vila på underlaget med tårna.Hö hand mot ett stöd. För bäckenet till hö, under det att vä bäckenhalva tappas nedåt. Det ska strama på utsidan av hö lår och bäcken.