ÅTERHÄMTNING: viktigt för din kropp

Lika viktigt som det är att träna är det återhämta sig från träningen. Det är nämnligen under återhämtningsfasen som all prestationsutveckling sker på cellulär nivå som resulterar i ökad prestationsförmåga. Efter ett träningspass måte du t.ex. återställa vätskebalansen samt äta något för att ge den bästa miljön i kroppen för uppbyggnad.

Återhämtning består också i att i sin träningsvecka lägga in pass som skiljer sig från den vanliga träningen ex. lättjogga, simning, promenader. D.v.s. en varierad träning. Stretching, massage, bastubad, yoga, meditation är andra förslag på återhämtning.

Den viktigaste återhämtningskällan är sömnen. Man brukar säga att 7,5 timmar är ett medeltal för sömn.  Det är naturligtvis individuellt. Så känn dig inte stressad om du inte sover 7,5 timmar. Det viktiga är att du känner dig utvilad när du vaknar. Vid normal sömn har man efter fyra timmar fått den andel djupsömn man behöver. I ett allt högre tempo lär sig många människor att leva på marginalen av den sömn de behöver och att ignorera kroppens trötthetssignaler. Det är en riskabel livsstil, eftersom den förutsätter att sömnen fungerar.